Pachet educațional NAPO

Mesajul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA)

În atașament regăsiți prezentarea pachetului educativ NAPO, gratuit și în limba română, ce poate fi folosit de profesori și învățători pentru a preda copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani teme de sănătate și securitate. Cu ajutorul popularului personaj de animație Napo, Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA) a creat, alături de consorțiul Napo și alți parteneri europeni, o serie de instrumente didactice privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM), ce abordează subiectul într-un mod educativ, dar distractiv și plin de imaginație, cu ajutorul filmuleţelor cu Napo și al unor activități creative.

 

În prezent, în România, nu există cursuri de formare în domeniul securității și sănătății în muncă decât în anii terminali ai învățământului universitar, la masterat sau în cadrul învățământului postuniversitar. S-a constatat că dobândirea unui comportament preventiv veritabil nu poate fi realizată decât de la o vârstă fragedă. Astfel, angajatul de mâine, va respecta din proprie convingere instrucțiunile de securitate și sănătate la locul de muncă și își va cunoaște drepturile în ceea ce privește condițiile de muncă pe care trebuie să le asigure orice angajator, conform legii, indiferent de sectorul de activitate.

 

Astfel, propunem acest pachet educațional, într-o primă etapă, pentru activitățile extracuriculare ca, de exemplu, Săptămâna „ALTFEL”. În același timp, recomandăm pachetul educațional NAPO învățătorilor/profesorilor deoarece utilizarea acestuia nu comportă un efort suplimentar din partea cadrelor didactice vizate (timp suplimentar de pregătire, efort de concepere a unor lecții cu noțiuni mai puțin cunoscute etc.). Dimpotrivă, lecțiile sunt gata elaborate, sunt în limba română și, nu în ultimul rând, foarte atractive astfel încât să poată transmite mesajul într-un mod adecvat vârstei și preocupărilor elevilor din categoria de vârstă 7-11 ani. În acest sens, suntem pe deplin conștienți de supraîncărcarea programei de învățământ ce solicită timp și efort substanțial, uneori nu pe delin justificat, din partea elevilor și a dascălilor lor. Astfel, considerăm că pachetul educațional propus nu comportă acest efort suplimentar ci oferă, în schimb, un material didactic gata elaborat și facil de însușit de către elevi.

Lista de documente disponibile pentru a fi descarcate:

Alte articole din categoria - Învățământ primar

Contact

Slatina, str. Ec. Teodoroiu, Nr. 64 B
0249-410.927, 0249-412.314
Fax: 0249-412.801
secretariat@isjolt.ot.edu.ro